Miért jobb a Git, mint X

ahol "x" egyik ezek közül
Ez az oldal azért jött létre, mert mostanában úgy tűnik rengeteg időt töltök azzal, hogy a gitezőket védem a fanbojista, bandwagonista és koolaid-szomj vádakkal szemben. Itt van tehát, hogy miért váltanak emberek Gitre X-ről, és miért kellene neked is váltanod. A megtekintéshez csupán kattints egy okra.
hg bzr svn perforce

Olcsó lokális branch-ek

A Git branch-elő modellje talán a legfontosabb jellemző, ami igazán kiemeli az összes többi verizókövető rendszer közül. Ez teljesen eltér az összes többi modelltől, amivel itt összehasonlítom, és amelyek közül a legtöbb azt az elvet ajánlja, hogy a legjobb branch igazából a repository klónozása egy új könyvtárba.
A Git nem így működik. Git segítségével több lokális branch-et tarthatsz fenn, amelyek teljesen függetlenek egymástól. Ezen fejlesztési vonalak létrehozása, egyesítése és törlése csupán másodpercekbe kerül.
Ez azt jelenti, hogy olyan dolgokat tehetsz, mint például:
 • Létrehozol egy új branch-et, hogy kipróbálhass egy új ötletet, néhányszor commitolsz, visszaváltasz oda, ahonnan branch-eltél, egy patch-et alkalmazol, visszaváltasz a kisérletező helyre, és beolvasztod.
 • Fenntartasz egy branch-et, amiben mindig csak az éles rendszerbe kerülő dolgok vannak, egy másikat, amibe a tesztelésre kerülő munkákat olvasztod be, és több kisebbet a mindennapi feladatokra.
 • Minden újabb feladatra, amelyen dolgoznod kell új branch-et hozol létre, hogy gond nélkül váltogathass közöttük. Ezek után mindegyiket törlöd, amikor az adott dolog beolvasztásra kerül a főágban.
 • Létrehozol egy új branch-et kísérletezésre, majd rájössz, hogy az úgy nem fog működni, és ezért egyszerűen kitörlöd, lemondva az abban végzett munkádról. Ezt az egészet pedig senki más nem látja (akkor sem, ha közben más branch-eket push-oltál).
branches flowchart
Fontos, hogy amikor egy távoli repository-ba push-olsz, akkor nem kell minden branch-et push-olnod. Megoszthatod csak az egyik branch-edet, nem pedig az összeset. Ez hajlamos felszabadítani az embereket, hogy új ötleteket próbáljanak ki anélkül, hogy annak megtervezésén aggódnának, hogy az mikor és hogyan lesz beolvasztva, vagy megosztva másokkal.
Lehet módot találni arra, hogy ezek közül párat megtegyünk más rendszerekkel, de az ehhez szükséges munka sokkal bonyolultabb és hibára hajlamosabb. A Git ezt a folyamatot elképesztően könnyűvé teszi, és a legtöbb fejlesztő esetében megváltoztatja azt, ahogyan dolgozik, miután ezt megtanulta.
jamis twitter trevorturk twitter thillerson twitter boblmartens twitter mathie twitter
svn perforce

Minden lokális

Ez alapvetően igaz minden elosztott verziókövető rendszerre, de tapasztalatom szerint a Git esetében ez még inkább igaz. Nagyon kevés dolog van a 'fetch', 'pull' és 'push' parancsokon kívül, ami bármilyen módon a merevlemezeden kívül mással is kommunikálna.
Ez azon túl, hogy a legtöbb műveletet sokkal jobban felgyorsítja, mint amihez hozzászoktál, azt is lehetővé teszi, hogy offline végezd a munkádat. Ez lehet, hogy nem tűnik olyan nagy dolognak, de engem mindig ledöbbent, hogy igazából milyen gyakran dolgozok offline. Nagyon produktív dolog képesnek lenni branch-elésre, merge-ölésre, commitolásra és a projekt történetének böngészésére, amíg mondjuk repülőn, vagy vonaton ülsz.
lokális repóból távoli repóba flowchart
Még a Mercurial esetében is, az általános parancsok – így például az 'incoming' és 'outgoing' – a szerverrel kommunikálnak, míg a Git esetében a szerveren található összes adatot 'fetch'-elheted, mielőtt átmész offline módba, és csinálhatsz összehasonlításokat, beolvasztásokat és logot azokkal az adatokkal, amik a szerveren vannak, de még nem találhatóak meg a lokális branch-eidben.
Ez azt jelenti, hogy nagyon könnyű másolatokat fenntartani, nem csak a saját branch-eidből, hanem mindenki más branch-eiből is, aki veled együtt dolgozik a Git repository-dban anélkül, hogy ez megkavarná a saját dolgaidat.
bzr svn perforce

A Git gyors

A Git gyors. Mindenki – még más rendszerek megrögzött követőinek többsége is – általánosan elismeri a Gitnek ezt a címét. Git esetében minden művelet lokálisan megy végbe, emiatt előnyt élvez az SVN-nel és Perforce-szal szemben, amely rendszerek esetében bizonyos műveletekhez hálózati elérés szükséges. Azonban más elosztott verziókövető rendszerekhez hasonlítva is a Git meglehetősen gyors.
Ez egyrészt valószínűleg amiatt van így, mert a Linux kernel kezelésére építették, ami azt jelenti, hogy az első naptól kezdve hatékonyan kellett kezeljen nagy repository-kat is. Ráadásul a Gitet C-ben írták, csökkentve ezzel a magasabb színtű nyelvek futtatókörnyezetének tulajdonított többletköltséget. Egy másik ok, ami miatt a Git ilyen gyors az, hogy a vezető fejlesztői ezt az alkalmazás tervezésekor is már célként tűzték ki.
Az alábbiakban néhány teljesítményteszt eredményei láthatóak, amelyet a Django keretrendszer forráskódjával végeztem három különböző verziókövető rendszeren: Git, Mercurial és Bazaar. Ezek közül néhány dolgot SVN-nel is teszteltem, de higgyétek el, sokkal lassabb (viszonyításként vegyétek a Bazaar eredményeit, és adjátok hozzá a hálózat késleltetését).
init mérések add mérések status mérések diff mérések branching mérések
tag mérések log mérések nagy commit mérések kis commit mérések
A végeredmény, hogy az új fájlok hozzáadásán kívül mindenben a Git volt a leggyorsabb. (Illetve még nagyon nagy commitok esetében a Hg nagyjából hasonlóan teljesített, de a commit, amit teszteltem olyan nagy volt, hogy elég valószínűtlen, hogy valami hasonlót kell majd csinálnod. A normális commitok sokkal gyorsabbak Gittel.)
Git Hg Bzr
Init 0.024s 0.059s 0.600s
Add 8.535s 0.368s 2.381s
Status 0.451s 1.946s 14.744s
Diff 0.543s 2.189s 14.248s
Tag 0.056s 1.201s 1.892s
Log 0.711s 2.650s 9.055s
Commit (nagy) 12.480s 12.500s 23.002s
Commit (kicsi) 0.086s 0.517s 1.139s
Branch (hideg) 1.161s 94.681s 82.249s
Branch (meleg) 0.070s 12.300s 39.411s
A hideg és meleg branch-elő számok a repository első és második branch-eléséhez tartoznak, ahol a második esetében a branch-elés friss diszk cache-sel történtek.
Meg kell még jegyezni, hogy bár az 'add' művelet sokkal lassabb, ez egy masszív 'add' művelet volt (több, mint 2000 fájl). A legtöbb ember mindennapi munkájának nagy részében az 'add' művelet mindegyik mért rendszer esetében csak a másodperc töredékéig tart. Az összes többi mért művelet (talán még a nagy commitot kivéve) olyan dolgokat vesz figyelembe, amelyekkel napról napra talákozhatsz.
Ezeket a számokat egyáltalán nem nehéz reprodukálni. Egyszerűen klónozd le a Django projektet bármelyik rendszerben és próbáld ki mindegyikben ugyanezeket a parancsokat.
 • git clone git://github.com/brosner/django.git dj-git
 • hg clone http://hg.dpaste.com/django/trunk dj-hg
 • bzr branch lp:django dj-bzr
 • svn checkout http://code.djangoproject.com/svn/django/trunk dj-svn
svn

A Git kicsi

A Git nagyon jó a tárterület spórolásban. A Git könyvtárad (általában) alig lesz nagyobb egy SVN checkout-nál – néhány esetben akár kisebb is lehet (úgy tűnik sok minden kerülhet azokba a .svn könyvtárakba).
Az alábbi számok a Django projekt félhivatalos tükrözéseinek ugyanazon pontjából készült klónjait tükrözik.
Git Hg Bzr SVN
Csak a repository 24M 34M 45M
A teljes könyvtár 43M 53M 64M 61M
hg bzr svn perforce

A staging area

Más rendszerekkel szemben a Git rendelkezik egy ún. "staging area" vagy másnéven "index" résszel. Ez egy átmeneti terület, ahol commitálás előtt összerakhatod a commitodat, hogy az úgy nézzen ki, ahogyan szeretnéd.
A nagyszerű dolog a staging area-val kapcsolatban, és ami kiemeli a Gitet az összes többi verziókövető rendszer közül az az, hogy amint végeztél néhány fájllal, egyszerűen berakhatod az indexbe, és commitolhatod őket anélkül, hogy az aktuális könyvtárban lévő összes módosított fájlt commitolnád, és nem is kell egyesével felsorolni őket commitoláskor.
add és commitolás workflow diagramm
Ez egyben lehetővé teszi azt is, hogy egy módosított fájl csak bizonyos részeit rakd be az indexbe. Vége azoknak a napoknak, hogy két logikailag különálló módosítást hajtasz végre egy fájlon, mielőtt ráeszmélnél, hogy egyiket elfelejtetted commitolni. Mostmár lehetőséged van arra, hogy csak az aktuális commithoz szükséges módosítást rakd be az indexbe, és a másikat a következő commitra hagyd. Ez a képesség a fájlon elvégzett annyi módosítást le tud kezelni, amennyire csak szükséged van.
Természetesen a Git egyben nagyon egyszerűvé teszi ennek a képességnek a figyelmen kívül hagyását, ha nincs szükséged ilyen szintű kontrollra. Csak rakj egy '-a' kapcsolót a commit parancshoz, hogy minden fájl minden módosítása bekerüljön az indexbe.
csak commitolás workflow diagramm
svn perforce

Elosztott

Egyik legnagyszerűbb tulajdonsága az elosztott verziókövető rendszereknek, beleértve a Gitet is, hogy elosztottak. Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy a forráskód legfrissebb állapotáról csinálnál egy "checkout"-ot, egy "clone"-t készítesz az egész repository-ról.
Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha egy központosított workflowt használsz, minden felhasználónál megtalálható a központi szerveren található repository tulajdonképpeni teljes backupja. Egy üzemzavar, vagy meghibásodás esetében ezek bármelyike visszatolható a szerverre, hogy lecserélje a központi szerveren levő példányt. Alapvetően a Git esetében nincs egypontos hibaforrás, hacsak nem csupán egy pont van.
Ez ráadásul nem is lassítja le a dolgokat. Átlagosan egy SVN checkout csak kevéssel gyorsabb, mint bármelyik elosztott rendszernél. Az általam tesztelt elosztott rendszerek közül a Git volt a leggyorsabb.
klónozás mérések
Git 1m 59s
Hg 2m 24s
Bzr 5m 11s
SVN 1m 4s
svn perforce

Tetszőleges workflow

Egyik fantasztikus dolog a Gittel kapcsolatban, hogy az elosztott jellege és a szuper branchelő rendszere miatt könnyen implementálhatsz nagyjából bármilyen workflowt, amit el tudsz képzelni.

Subversion stílusú workflow

Egy eléggé elterjedt workflow, főleg a centralizált rendszerekből jövő emberek számára, a centralizált workflow. A Git nem engedi, hogy pusholj, ha más már pusholt a legutóbbi fetch-elésed óta. Így a centralizált modell, ahol minden fejlesztő ugyanarra a szerverre pushol kitűnően működik.
subversion stílusú workflow

Integrációs menedzser workflow

Egy másik elterjedt Git workflow az, ahol van egy integrációs menedzser – egyetlen ember, akinek a 'kitüntetett' repository-ba commitol. Rajta kívül a többi fejlesztő ezt a repository-t klónozza le, és a saját független repository-jába pushol, majd megkéri az integrálót, hogy pullolja a változtatásait. Ez az a fejlesztési modell, amit gyakran meg lehet figyelni az nyílt forrású projekteknél és a GitHub repository-knál.
integrációs menedzser workflow

Diktátor és hadnagyok workflow

A masszívabb projektek esetében szervezheted úgy a fejlesztőidet, ahogyan a Linux kernelt is fejlesztik. Ebben az esetben bizonyos emberek az egész rendszer egy konkrét részegységéért felelősek ('hadnagyok'), és az ahhoz tartozó változtatásokat olvasztják be. Egy másik integráló pedig (a 'diktátor') a változásokat csak a hadnagyaitól veszi és azokat a 'kitüntetett' repository-ba pusholja, ahonnan aztán mindenki újra klónozza őket.
diktátor és hadnagyok workflow

Egyszóval a Git teljesen flexibilis ezzel az egésszel kapcsolatban, úgyhogy úgy keverheted és alakíthatod a workflowt, ahogyan az a legjobb számodra.
hg svn perforce

GitHub

octocat
Talán elfogultnak tűnhetek, tekintve, hogy a GitHub-nak dolgozom, de úgy döntöttem, beszúrom ezt a témakört is, mivel olyan sokan mondják, hogy épp a GitHub miatt választják a Git verziókövetőt.
A GitHub léte jó ok sokak számára, hogy a Gitet használják, hiszen a GitHub több egy egyszerű hoszting oldalnál – leginkább kódmegosztó társas hálózatként jellemezhető. A fejlesztők itt rátalálhatnak más fejlesztőkre vagy olyan projektekre, amelyek esetleg hasonlítanak ahhoz, ami őket is foglalkoztatja. Mi sem egyszerűbb, mint a GitHub-on forkolni és hozzájárulni, létrehozva ezzel egy élénk közösséget a Git és a Gitre építő projektek köré.
Vannak más, akár Git vagy egyéb verziókövető rendszerre épülő szolgáltatások is, de ezek csak elvétve mondhatók felhasználóközpontúnak vagy társas célzatúnak – a felhasználók száma pedig egyszerűen meg sem közelíti a GitHub-ét. A GitHub társas aspektusa mindent visz. Ha ehhez hozzávesszük a fenti jellemzőket, a rapid módon fejlődő nyílt forrású projektek számára jó döntés lehet a Git és a GitHub együttes használata.
Ilyen jellegű közösség egyetlen más verziókövető rendszer esetében sem létezik.
perforce

Könnyen tanulható

Ez nem mindig volt így – a Git korai változatai nem egy verziókövető rendszerre emlékeztettek, hanem sokkal inkább egy halom eszközre, amelyek segítségével elosztott módon tudtál dolgozni egy verziózott fájlrendszeren. Mára azonban a parancskészlet és a tanulási görbe éppen olyan jó, mint más verziókövető rendszerek esetében, sőt, némely rendszereknél még jobb is.
Mivel elég nehéz lenne objektíven bizonyítani mindezt megfelelő kutatások híján, egyszerűen bemutatom a Mercurial és a Git alapértelmezett 'help' menüje közötti különbségeket. Kiemeltem azokat a parancsokat, amelyek a két rendszerben (többé-kevésbé) megegyeznek. (A Hg esetében a 'hg help' kiadása mintegy 40 parancs listáját eredményezi.)

Mercurial súgó

add    add the specified files ...
annotate  show changeset informati...
clone   make a copy of an existi...
commit   commit the specified fil...
diff    diff repository (or sele...
export   dump the header and diff...
init    create a new repository ...
log    show revision history of...
merge   merge working directory ...
parents  show the parents of the ...
pull    pull changes from the sp...
push    push changes to the spec...
remove   remove the specified fil...
serve   export the repository vi...
status   show changed files in th...
update   update working directory

Git súgó

add    Add file contents to the index
bisect   Find the change that introduce...
branch   List, create, or delete branches
checkout  Checkout a branch or paths to ...
clone   Clone a repository into a new ...
commit   Record changes to the repository
diff    Show changes between commits, ...
fetch   Download objects and refs from...
grep    Print lines matching a pattern
init    Create an empty git repository
log    Show commit logs
merge   Join two or more development h...
mv     Move or rename a file, a direc...
pull    Fetch from and merge with anot...
push    Update remote refs along with ...
rebase   Forward-port local commits to ...
reset   Reset current HEAD to the spec...
rm     Remove files from the working ...
show    Show various types of objects
status   Show the working tree status
tag    Create, list, delete or verify...
A Git 1.6-os verzióját megelőzően minden Git parancsot a futtatási path-ban kellett kiadni, ami sokak számára elég zavarbaejtő volt. Bár a Git még felismeri ezeket a korábbi parancsokat, ma már elég, ha a 'git' parancs része a path-nak. Ha most összeveted a Mercurial-t és a Git-et, láthatod, hogy a Git szinte teljesen megegyező parancs- és súgókészlettel rendelkezik – UI szempontból mostanra szinte már alig észrevehetők a különbségek.
Manapság elég nehéz lenne amellett érvelni, hogy Mercurial vagy a Bazaar használatát egy hangyányival is könnyebb megtanulni, mint a Git-ét.